Sök
  • RättHudvård

Varför får jag torra läppar?

Uppdaterad: 29 jun 2020

Anledningen till torra, svidande och spruckna läppar kan bero på flera olika orsaker. Den grundläggande orsaken till varför läppar är ett extra utsatt område är pågrund av huden är väldigt tunn och därför känslig. Den har inte samma motståndskraft som vår övriga mer uppbyggda hud. Detta tillsammans med att huden producerar inget talg i det område innebär att den naturliga återfuktningen är minimal. Förloppet mellan normala återfuktade läppar till irriterade, svidande och spruckna läppar kan därför vara väldigt kort. Vad man kan göra och hur man kan förbygga torra läppar ska vi reda ut en gång för alla.

Väder

De yttre förhållande såsom sol, vind och klimatet påverkar din hud och framförallt våra känsliga läppar som oftast exponeras mot det, tillskillnad från kroppen där vi ofta har kläder på oss. För mycket sol och vind kan torka ut dem. Under vintern sjunker luftfuktigheten och kylan torkar ur läpparna. Vi rör oss samtidigt mer inomhus där luftfuktigheten är lägre mindre och våra läppar blir allt mer torra. Därför är det extra viktigt med återfuktning under vintern.


Slicka sig runt munnen

När läpparna blir irriterade, torra och svider tenderar vi att vilja slicka oss runt munnen, det känns skönt i stunden och symtomen försvinner en stund. Men det vi alla vet är att det kommer tillbaka och blir bara värre. Saliv innehåller enzymer som drar till sig fukt och för bort det lilla naturliga fett vi har runt munnen och på läpparna. Det är därför viktigt att ha tillgång till läppbalsam som kan återfukta läpparna. Om man istället fortsätter att slicka sig runt munnen kan symtomen bli värre och kan utvecklas till eksem, vilket är svårare att bli av med och kan kräva ytterligare behandling.


Näringsbrist

Brist på vitaminer kan vara en orsak till torr hud. B-vitamin, järn, C-vitamin och omega-3 är vanliga att ha brist på och kan leda till torr hud. Om du är osäker på orsaken till din torra hud kan kosttillskott vara ett alternativ att testa. Varierad kost är dock alltid att föredra, men ibland kan det vara svårt att komma upp i rätt mängd.


Undvik viss typ av mat

Om dina dina läppar är röda runt omkring och irriterade kan det vara bra att undvika viss typ av mat. Strak och sur mat kan irritera än mer, undvik exempelvis citrusfrukter, kanel och ketchup.


Drick vatten

Undvik att bli uttorkad. Det förknippar vi framförallt med sommar men under vintern när vi utsätts för mycket torr luft är det lika viktigt att hålla vätskebalansen.


Välj rätt läppbalsam!

Att återfukta läpparna har vi förstått vikten av. Det som är än viktigare är att välja rätt läppbalsam, annars kan du göra dig en björntjänst. I jakten kan ni se upp för vissa varningsklockor som smaksatta läppbalsam och ämnen som kan torka ut dina läppar. Om du känner dig osäker i ditt val kan du få hjälp av vår topplista över de fem bästa läppbalsamen här!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

OM OSS

Vi finns här för att hitta och rekommendera de bästa hudvårdsprodukterna på marknaden, allt i en lättanvändlig hemsida.

  • Gray Facebook Ikon
  • Gray Twitter Ikon
  • Gray Instagram Ikon

Håll dig uppdaterad

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

© 2020 by Going Places.