Sök
  • RättHudvård

Varför är min hud torr?

Uppdaterad: 29 jun 2020

När din hud blir torr och fnasig betyder det att den har för lite fukt och fett. Den kan klia, bli ömtålig och irriterad. Det kan bero på olika faktorer som vi ska reda ut nedan.

Dusch och handtvätt

När du duschar och tvättar händerna sköljer det naturliga fettet från kroppen bort. Särskilt när icke-skonsamma produkter används.

Näringsbrist

Brist på vitaminer kan vara en orsak till torr hud. B-vitamin, järn, C-vitamin och omega-3 är vanliga att ha brist på och kan leda till torr hud. Om du är osäker på orsaken till din torra hud kan kosttillskott vara ett alternativ att testa. Varierad kost är dock alltid att föredra, men ibland kan det vara svårt att komma upp i rätt mängd.

Vinter

På vintern blir luften kallare luftfuktigheten lägre vilket gör att huden släpper ifrån sig mer fukt. Detta i samband med att vi vistas mer inomhus i torr luft gör det än värre.


Sjukdom och medicin

Huden kan även påverkas av sjukdomar eller mediciner som leder till lägre eller högre ämnesomsättning. Exempel på det kan vara högt blodtryck, diabetes eller produkter för akne.


Hormoner

Huden är kroppens största organ och kan påverkas av våra hormoner under t.ex puberteten, klimakteriet eller graviditet.


Vad kan man göra?

Det finns många sätt att förbättra sin torra hud på egen hand. Den första åtgärden man bör ta är återfukta huden med en hudkräm. Du hittar vår topp fem lista över hudkrämer här! Återfukta gärna både morgon och kväll samt efter dusch då kroppen blivit av med mycket av sin naturliga fett. Undvik att duscha mycket, detta kanske många tycker låter konstigt men det är effektivt för att låta huden läka och återfukta sig själv. Börja med att försöka hoppa över en dag i veckan eller duscha varannan dag. Byt även till mildare duschprodukter


Klia inte och undvik värme

Det kan vara svårt men försök att undvika att klia, det kan förvärra även fast det är skönt i stunden. Om du gör det är ett tips att klia med öppen handflata, det är mer skonsamt för huden och klådan försvinner. Värme kan även göra din torra hud värre, undvik därför alltför varma kläder och duscha inte heller överdrivet varmt. Att sänka temperaturen i sovrummet kan också hjälpa för att svalka kroppen under nätterna, du kan också byta till ett tunnare täcke.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

OM OSS

Vi finns här för att hitta och rekommendera de bästa hudvårdsprodukterna på marknaden, allt i en lättanvändlig hemsida.

  • Gray Facebook Ikon
  • Gray Twitter Ikon
  • Gray Instagram Ikon

Håll dig uppdaterad

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

© 2020 by Going Places.