Sök
  • RättHudvård

Klämma eller inte klämma finnar?

Uppdaterad: 29 jun 2020

Finner är irriterande och minskar självförtroendet, det enda man tänker är att man vill bli av med den. Det är lätt hänt att man tröttnar tillslut och klämmer den. Men ska man verkligen klämma en finna eller låta bli?

Det finns bara ett svar på denna fråga, svaret är nej. Att klämma en finne gör mer skada än nytta. Risken är stor för att skada talgkörteln och förvärra inflammationen och på så sätt göra det värre. Sårskorpor kan uppstå och göra det till en ond cirkel att pilla bort dem. Detta kan i värsta fall leda till ärrbildningar som tar längre tid att försvinna och i vissa fall stannar kvar livet ut. Du kan också få missfärgningar i huden efter att ha klämt en finne. Inflammationsrisken är också hög när du spräcker en finna med orena händer, i en smutsig miljö eller med otvättad hud.


Såhär klämmer du en finne, om du måste!

Nr 1. Renlighet

När vi spräcker en finne, oavsett vad det där för sort är renlighet det viktigaste. Vi vill inte ha in något smuts som förvärrar. Börja därför alltid med att tvätta händer och ansikte noga.

Nr 2. Minimera hur hårt du trycker

Det bästa är efter dusch då vi är rena och öppnat upp porerna med det varma vattnet. När porerna öppnar sig behövs mindre kraft för att spräcka finnen och risken för att skada talgkörteln minskas.

Nr 3. Sluta i tid

Var noga att få ut allt ur finnen men tryck inte hårdare och hårdare för att föröska få ut mer. Det är då sårskorpor uppstår och blod kan sippra ut, samt att talgkörteln kan bli skadad.


Nr 4. Sårskorpor

Om nu sårskorpor uppstår efter finnen, pilla inte bort den. Som tidigare sagt kan det bli fula ärr som kanske inte försvinner.


Läs mer här om vad du kan göra för att bli av med finnar!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

OM OSS

Vi finns här för att hitta och rekommendera de bästa hudvårdsprodukterna på marknaden, allt i en lättanvändlig hemsida.

  • Gray Facebook Ikon
  • Gray Twitter Ikon
  • Gray Instagram Ikon

Håll dig uppdaterad

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

© 2020 by Going Places.